Lauren Greenfield — “Em fascina capturar i deconstruir la cultura de masses”
La fotògrafa i documentalista nord-americana, que amb la seva obra explora amb una mirada crítica la cultura consumista de l’excés, la indústria de la bellesa i la mercantilització del cos i la sexualitat, va ser la cineasta destacada en la 27a edició del Festival Internacional de Cinema Documental de Tessalònica, que li va dedicar una retrospectiva.
Lauren Greenfield va començar la seva carrera com a becària a National Geographic i, com va explicar durant la seva classe magistral a Tessalònica, el primer gran reportatge que li van encarregar va ser sobre un poble maia a Chiapas. Tot i això, al llarg del procés es va adonar que no tenia ni el coneixement ni l’accés necessaris per explicar aquella història i que, de fet, no li pertanyia. Així va començar a reflexionar sobre la joventut a Los Angeles, on va créixer, un lloc des d’on la cultura juvenil ha estat exportada a tot el món a través de Hollywood. Aleshores va veure que potser valia la pena estudiar-la de la mateixa manera que les persones antropòlogues i fotoperiodistes analitzen cultures estrangeres, amb el mateix nivell de rigor. Amb aquesta idea en ment, va començar a captar, a través de l’objectiu de la seva càmera, els rituals de la vida adolescent. La seva recerca ha culminat recentment en el que potser és el projecte més agosarat de la seva carrera: la minisèrie documental de cinc capítols Social Studies, on va aconseguir accedir als telèfons mòbils de diversos i diverses adolescents de Los Angeles, mostrant-nos el terrorífic calidoscopi audiovisual que modela la consciència juvenil i que forma part essencial de la seva realitat.
Greenfield explora temes d’actualitat amb l’objectiu, com ella mateixa assenyala, de “contemplar els extrems per entendre el corrent principal”. Detecta i recopila imatges de manera sistemàtica i metòdica, dirigint la seva mirada cap a l’interior de la societat nord-americana. L’exposició Generation Wealth, presentada a l’International Center of Photography (ICP) de Nova York el 2017, va mostrar una selecció de 500.000 imatges preses al llarg de 25 anys i posteriorment es va convertir en la base del seu documental més personal. Aquesta retrospectiva va traçar la seva exploració contínua de la joventut i la cultura del consum, començant pel projecte fotogràfic més petit Fast Forward (1997), que analitzava la influència de Hollywood en la identitat adolescent, seguit de Girl Culture (2002), que aprofundia en la psicologia de la feminitat entre els i les joves, i Thin (2006), una mirada crua als trastorns alimentaris. Tant Thin com Generation Wealth van ser adaptats a documentals aclamats, amb Thin guanyant el premi Grierson i Generation Wealth estrenat a la Berlinale abans de ser distribuït per Amazon Studios.
Entre els altres documentals destacats que es van presentar a Tessalònica hi ha kids + money (2009), Beauty CULTure (2011), Queen of Versailles (2012), The Kingmaker (2019), i la ja esmentada sèrie Social Studies (2024). La seva obra llança una crítica profunda a la indústria de la bellesa, la mercantilització del cos i del desig sexual, i als excessos de la riquesa, allò que ella denomina “la influència de l’opulència”. Mitjançant imatges impactants, exposa una cultura on els diners són vistos com sinònim de felicitat, modelant aspiracions i distorsionant valors. Des de casaments de conte de fades a Disney World fins a mansions de persones milionàries inspirades en Versalles, la seva obra capta el món surrealista però seductor de la riquesa aspiracional, on la recerca d’estatus eclipsa el significat més profund de la vida.
Quan ens trobem amb Lauren Greenfield a Tessalònica i li presentem la plataforma Filmtopia, exclama que ha estat diverses vegades a Barcelona rodant anuncis publicitaris. “Fa molt de temps que treballem amb revistes espanyoles”, confirma. I així comença la nostra conversa.