ACTUALITAT

Dones Visuals — Transformem l’audiovisual. Bones pràctiques per a un audiovisual divers, igualitari i inclusiu davant i darrere de la pantalla: Una guia imprescindible

A la inauguració de les trobades de Dies d'Indústria organitzades per Dones Visuals s’ha presentat la primera Guia de Dones Visuals 'Transformem l'audiovisual. Bones pràctiques per a un audiovisual divers, igualitari i inclusiu davant i darrere de la pantalla'.

Nuria Vidal

Aquesta no és només la primera guia que publica Dones Visuals, és també la primera guia de bones pràctiques que es presenta a Espanya seguint l’exemple d’altres cinematografies, principalment l’anglosaxona, on ja es fan servir eines d’aquestes característiques.

La guia neix del treball que l’associació està fent amb el Pla estratègic per a un audiovisual igualitari i inclusiu que té com a funció detectar i resoldre les desigualtats que es produeixen al sector. Aquest estudi ha permès veure les necessitats més urgents i els errors més habituals i, per això, proposa solucions per revertir el desequilibri en l’accés no només a càrrecs de primera línia, sinó també a totes les professions dins de la indústria.

Realitzada per l’equip de Diversitat, Igualtat i Inclusió de Dones Visuals, la guia “té com a objectiu proposar mesures per enriquir i complexificar la manera com creem i pensem l’audiovisual, incentivant pràctiques laborals inclusives i lliures de discriminacions, i proposant imaginaris que defugin representacions masclistes, racistes, colonials, xenòfobes, LGTBIQA-fòbiques, classistes, etc.”.

La guia és una eina i, com totes les eines, fer-la servir bé dependrà de qui l’utilitzi.

01 Introducció

Aquest capítol s’obre amb una frase que defineix molt bé la idea que presideix la proposta: “La diversitat fa referència a qui està representat a l’organització, mentre que la inclusió parla més de qui és respectat, esperat i integrat a una institució”. “La diversitat és ser convidat a la festa, la inclusió és que et demanin ballar”, són paraules de Verná Myers, vicepresidenta internacional d’Estratègia d’Inclusió de Netflix durant cinc anys.

La guia és una invitació al ball, però també un cop d’atenció perquè tothom balli plegat en una indústria més segura i més representativa. Es tracta d’oferir propostes que serveixin per resoldre els problemes que han deixat, i deixen, fora als col·lectius més infrarepresentats a la indústria del cinema per motius de raça, origen, ètnia, migració, religió, identitat i expressió de gènere, identitat i orientació sexual, discapacitat i diversitat funcional, neurodivergència i salut mental, situació socioeconòmica i responsabilitat de cures.

02 Davant de la pantalla

El que s’aborda en aquest capítol està es resumeix en el paràgraf inicial: “Tant l’equip creatiu i tècnic d’una producció audiovisual com el procés i les decisions de càsting, la construcció dels personatges o la concepció de les temàtiques i narratives són aspectes clau per aconseguir una transformació real en la representació a la pantalla. És un procés profund i en col·lectiu que ha de tenir en compte les diferents necessitats de cada peça”.

Aquí es tracta de parar esment des de la mateixa escriptura del guió comptant amb persones vinculades a les històries que es volen explicar, cuidar molt el procés de càsting i sobretot observar bé els personatges per no caure en estereotips narratius de qualsevol classe. Aquesta és potser la part més interessant i creativa de la guia que proposa un completíssim test de comprovació sobre un projecte abans de posar-lo en marxa. Un test que també pot servir perquè des de la crítica, o com a audiència, puguem veure si es compleix amb la correcció política indispensable.

03 Darrere de la pantalla

Aquest tercer apartat és un dels més nous de la Guia de Dones Visuals. Normalment, sempre que parlem de diversitat o d’inclusió, ens referim a les històries que es veuen a la pantalla. Però què passa amb el que hi ha darrere? La guia dona una resposta: “L’autèntica inclusió implica tenir llocs de treball en una indústria que reconegui aquests col·lectius. Sentir-se integrades, valorades i benvingudes fa que les persones aportin el millor i que puguin expandir la seva creativitat”.

Això passa des de la formació dels equips de rodatge fins a tenir en compte les necessitats de les diferents divergències per poder treballar en espais realment lliures de discriminació. Però no només en el procés de producció de la pel·lícula, sinó també, de manera molt important, en l’exhibició que ha d’estar preparada per cobrir totes les situacions que es presentin.

Les conclusions del tercer apartat són molt clares. Aquest és un procés col·lectiu on les diverses professions, les empreses i l’administració s’han d’implicar i treballar juntes. Només així es podrà “aconseguir un audiovisual català més divers, igualitari i inclusiu”.

04 Annex

A l’Annex trobem el completíssim Test per detectar narratives discriminatòries. La Guia es tanca amb una àmplia bibliografia perfectament referenciada.

ACTUALITAT Dones Visuals

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

ACTUALITAT

Dones Visuals

"Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria: Una trobada molt necessària"

Entre el 18 i el 20 de juny, Dones Visuals organitza per quart any consecutiu Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria, una trobada que aquest any tindrà dues sessions molt...

ACTUALITAT

MIFDB

"Actualitat: 32 anys publicant sobre cinema i feminisme"

Entre les aportacions que la Mostra Internacional de Films de Dones ha fet al llarg dels més de trenta anys que recolza el cinema fet per dones, cal destacar l'apartat...

FESTIVALS

Canes 2024

"‘The Substance’ de Coralie Fargeat, una brutal experiència cinematogràfica al límit que trasbalsa Canes"

Les dues noves pel·lícules de dones presentades a la secció oficial després de 'Diamant brut', 'The Substance' i 'Bird' d'Andrea Arnold, no podrien ser més diferents i alhora les dues...

ACTUALITAT

MIFDB

"Guia per les Persistències fílmiques de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona"

Una panoràmica immillorable pel cinema fet per dones arreu del món a través de títols provinents de Brasil, Perú, la Xina, Geòrgia, Japó, Xile, Estats Units i Alemanya, entre d'altres...

FESTIVALS

Canes 2024

"Les dones protagonitzen l’arrencada del Festival de Canes"

El curt (auto)homenatge al MeToo de Judith Godrèche, una Rosetta en l'era de les Kardashian, i la pel·lícula pòstuma de Sophie Fillières marquen l'inici del certamen.

ACTUALITAT

Canes 2024

"El #MeToo francès marca l’arrencada del Festival de Canes 2024"

Andrea Arnold, Coralie Fargeat, Payal Kapadia i Agathe Riedinger, els únics noms de dona en una secció oficial a competició que compta amb 22 títols.

FESTIVALS

D’A 2024

"Agnès Varda en curt"

El proper mes de juliol s'inaugurarà al CCCB de Barcelona una gran exposició sobre Agnès Varda, una de les directores més influents i importants del cinema modern. Com aperitiu a...

ACTUALITAT

Sílvia Tortosa

"L’actriu catalana ha mort a Barcelona als 77 anys després d’una llarga malaltia"

L'actriu, cantant i presentadora de televisió Sílvia Tortosa va ser una dona lliure i símbol de la transició, que va participar en títols com La señora, Pánico en el Transiberiano...

ACTUALITAT

Agnès Jaoui

"César d’Honor per a una artista completa"

Agnès Jaoui, actriu, guionista, directora i cantant, rep un César d'Honor que premia la seva feina feta des de la curiositat i l'observació de la realitat al llarg de gairebé...

FILMS

Crítica

"Políticamente incorrectos: L’atracció dels pols oposats"

La nova pel·lícula d'Arantxa Echevarría s'atreveix amb un gènere difícil i molt poc habitual al cinema espanyol, la sàtira política amb to de comèdia romàntica, una combinació, com a mínim,...

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE