FESTIVALS

D’A 2024 — Agnès Varda en curt

El proper mes de juliol s'inaugurarà al CCCB de Barcelona una gran exposició sobre Agnès Varda, una de les directores més influents i importants del cinema modern. Com aperitiu a aquesta exposició i al cicle que es podrà veure a la Filmoteca de Catalunya, el D'A ha programat una sessió amb alguns dels seus curts més desconeguts e 9 d'abril a les 21:45 al teatre del CCCB i l'11 de abril a les 19:00 al Zumzeig.

Nuria Vidal

El passat 29 de març es van complir cinc anys de la desaparició d’Agnès Varda, una dona que ha deixat una profunda empremta al cinema i que ha estat reconeguda per moltes directores com una de les seves principals influències. Varda té una àmplia filmografia en què hi ha ficcions i documentals, llargs i curts. A ella mai no li va importar experimentar amb tots els formats i tots els gèneres. 

Els set curtmetratges seleccionats pel D’A abasten gairebé cinquanta anys de la seva vida, del 1958 al 2003:

Du côté de la côte (1958), és un passeig divertit i fresc, ple de color i de llum pels paisatges de la Costa Blava.

Les fiancés du pont Mac Donald (Méfiez-vous des lunettes noires) (1961) és un miniclip mut de cinc minuts protagonitzat per Jean-Luc Godard i Anna Karina que apareix en una seqüència de Cleo de 5 a 7.

Elsa la rose (1966) està rodat durant el mes de juny del 1965 quan Agnès Varda va viure a la casa del poeta Louis Aragon i la seva dona Elsa Triolet, i va aprofitar per filmar-los mentre recordaven la seva joventut i la seva profunda història d’amor.

Réponse de femmes: Notre corps, notre sexe (1975), s’emmarca en el cinema militant i d’agitació dels moviments feministes dels anys 70. Quan el programa F comme Femme d’Antenne 2 va llançar la pregunta “Què és ser dona?”, Agnès Varda va respondre amb aquest documental de 8 minuts on queda clar que “Una dona no és un home sense cua ni cap”.

Les dites cariatides (1984) mostra la seva capacitat d’observar l’entorn urbà retratant dones estàtues, columnes humanes, les cariàtides de París, figures amagades, acompanyades dels versos de Baudelaire llegits per ella mateixa. 

T’as de beaux escaliers, tu sais… (1986) és un personal homenatge d’Agnès Varda en complir-se els 50 anys de la Cinémathèque Française. Narrat per Isabel Adjani, en tan sols tres minuts visualitza el contrast entre les mítiques escales del Palais de Chaillot i diferents escales vistes al cinema clàssic.

Le lion volatil (2003), el darrer curtmetratge programat, és una ficció en què Varda combina els llenguatges del cinema fantàstic amb el seu amor pels espais urbans. Una història protagonitzada pel gran Lleó de Belfort, que presideix majestuosament les catacumbes de la plaça Denfert-Rochereau.

Aquesta és una oportunitat esplèndida de gaudir de la intel·ligència, l’humor i la llibertat d’una directora increïble que podem qualificar de “Gran”, fins i tot fent cinema petit.

Entrades i més informació

ACTUALITAT Agnès varda DIRECTORES FESTIVAL

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

FESTIVALS

Canes 2024

"‘All we imagine as light’, de Payal Kapadia, l’aposta d’última hora per la Palma d’Or"

La pel·lícula índia, entre les preferides de la competició, en un Festival de Canes amb major presència de cinema de dones en altres seccions.

ENTREVISTES

Claudine Nougaret

"El so com a creació"

“Es fa so per a una imatge, però cal que la imatge deixi espai al so”.

FILMORETRATS

Sara Gómez

"Cinema, avantguarda, revolució i qüestionament"

Malgrat tenir una vida curta, la cineasta afrocubana va explorar les possibilitats del cinema documental com a eina de transformació social. Amb motiu del 50 aniversari de la seva mort...

ENTREVISTES

Catherine Breillat

"La radicalitat del desig"

El D’A film Festival Barcelona d’aquest any va dedicar la seva retrospectiva a la figura de la francesa Catherine Breillat, una de les directores més transgressores del cinema europeu. A...

FILMS

Crítica

"L’últim estiu: L’improbable control del desig"

Deu anys després del seu anterior film, Breillat torna amb una obra sobre relacions prohibides que evita clixés sensacionalistes i aprofundeix en els racons del desig i la dominació.

FESTIVALS

Canes 2024

"‘The Substance’ de Coralie Fargeat, una brutal experiència cinematogràfica al límit que trasbalsa Canes"

Les dues noves pel·lícules de dones presentades a la secció oficial després de 'Diamant brut', 'The Substance' i 'Bird' d'Andrea Arnold, no podrien ser més diferents i alhora les dues...

ACTUALITAT

MIFDB

"Guia per les Persistències fílmiques de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona"

Una panoràmica immillorable pel cinema fet per dones arreu del món a través de títols provinents de Brasil, Perú, la Xina, Geòrgia, Japó, Xile, Estats Units i Alemanya, entre d'altres...

ENTREVISTES

Delphine Girard

"Les víctimes no són models de perfecció"

“És magnífic que les dones s'ajudin per sobreviure”.

FILMS

Crítica

"Víctima imperfecta: Hi ha víctimes perfectes?"

Delphine Girard es planteja un parell de preguntes: Què passa després de patir una agressió sexual? Com continuen vivint la víctima, l’agressor i la policia que rep la denúncia? D'aquí...

ENTREVISTES

Meg Ryan

"“Estar en companyia de Nora, Jane i Diane només m’ha aportat coses positives com a persona i com a artista”"

Parlem amb l'actriu nord-americana sobre la influència d’Ephron, sobre el que va succeir després de l'estrena d'En carn viva o sobre dirigir una comèdia romàntica que, en comptes de mirar...

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE