Clara Martínez Malagelada — Muntatge, filosofia i futbol
Formada al costat de grans muntadores i muntadors, Clara Martínez Malagelada va arribar al cinema i al muntatge des de la filosofia. Llicenciada per l'ECAM, va començar a treballar el 2015 en curts i documentals. Entre els seus darrers muntatges trobem títols tan diferents com 'Cristina García Rodero. La mirada oculta' de Carlota Nelson, 'La pecera' de Glorimar Marrero Sánchez o 'La abadesa' d'Antonio Chavarrías.
És habitual trobar una muntadora en una petita sala, davant d’un ordinador de múltiples pantalles on a poc a poc va “cosint” el film on treballa. Però en el cas de Clara Martínez Malagelada, podem trobar-la també a una classe parlant de filosofia o en un camp de futbol, repartint el joc. Nascuda a Barcelona el 1988, Clara va estudiar Filosofia a la Universitat de Granada abans d’entrar a l’ECAM de Madrid on va descobrir el muntatge. Clara afirma que la filosofia l’ha ajudat molt a l’hora de prendre decisions a una sala de muntatge. Des que va muntar el primer curt l’any 2015, Clara compagina la seva feina entre Madrid i Barcelona, entre el documental i la ficció, entre l’ensenyament i l’experimentació, i entre la sala de muntatge tancada i l’obert camp de futbol.
N’és una bona prova la relació de pel·lícules en què ha treballat els primers mesos de l’any 2024: Raqa, un film d’espies de Gerardo Herrero, el melodrama d’amor Nosotros, d’Helena Taberna, Mariposas Negras de David Baute, un film d’animació seleccionat a Annecy i la sèrie Olympia, creada per Almudena Cid. A banda d’això, té a les portes el muntatge de Días de caza, un curiós remake de La caza de Carlos Saura dirigit per Pedro Aguilera i protagonitzat per quatre dones. Clara té també una productora (Los Olvidados Post i Producción) des de la qual està impulsant un cinema compromès com el documental dominicà El Marco de la Cara dirigit per Priscilla Vizcaíno Frías. Parlar amb ella és una lliçó de muntatge amanida amb tàctiques de futbol i moltes dosis d’intel·ligència.