Festival Cine por Mujeres Madrid — Fet per dones però no només per a dones
Entre el 29 d'octubre i el 10 de novembre, Madrid acull la VIII edició del Festival Cine por Mujeres, un certamen caracteritzat per la diversitat de seus, les múltiples seccions i activitats, i per atorgar el premi a una trajectòria professional que aquest any ha estat concedit a la nostra companya a Filmtopia, la crítica Nuria Vidal.
A la presentació del festival queden clares les intencions d’aquest certamen: “El seu objectiu principal és visibilitzar el treball i el punt de vista de les dones en la creació i la indústria cinematogràfica. S’adreça a tot tipus de públic, però presta especial atenció a les generacions futures, per oferir referents femenins que impulsin els canvis cap a l’equitat real”.
El festival s’anomena Cine por Mujeres, però no “per a dones”, el que es pretén és arribar al màxim de persones interessades en debatre sobre els problemes que la societat ens planteja a tothom en aquests temps. Tampoc s’anomena “cine de dones” perquè la igualtat significa poder tractar tota mena de temes i abordar qualsevol classe de relat.
L’edició d’enguany abasta ficció, animació i documental, i s’hi projectaran 74 llargmetratges, tant internacionals com espanyols, exhibits a 19 prestigioses seus al centre de Madrid. A més, gran part de la programació estarà disponible en línia a Filmin.
Un dels trets del certamen des de la seva creació el 2018 és no tenir una seu fixa, cosa que permet establir contacte amb institucions molt diferents.
Al Cine Estudio de El Círculo de Bellas Artes es projectaran les pel·lícules seleccionades a la Competició Internacional: L’Homme d’argile, Anaïs Tellenne, França, 2023. Vena, Chiara Fleischhacker, Alemanya, 2024. Les enfants perdus, Michèle Jacob, Bèlgica, 2023. Horia, Ana-Maria Comanescu, Romania, 2023. Unmoored, Caroline Ingvarsson, Suècia, 2023. Sujo, Astrid Rondero/Fernanda Valadez, Mèxic, 2023. Hunting Daze, Annick Blanc, Canadá, 2024. Bird, Andrea Arnold, Regne Unit, 2024. Mond, Kurdwin Ayub, Àustria, 2024. Samia, Yasemin Samdereli, Itàlia, 2024.
Foto ©Atsushi Nishijima
Kinuyo Tanaka
Les vuit pel·lícules de Panorama Internacional es podran veure a Cineteca Madrid: La luz que imaginamos, Payal Kapadia, India, 2024. Rocco & Sjuul, Anna van der Heide, Països Baixos, 2023. Ahe Sard, Nahid Sehig, Iran, 2023. Mou l’Aïn, Meryam Joobeur, Tunis, 2024 Globomanía, Sissel Morell Dargis, Dinamarca, 2024. San gui qing shi, Siyi Liu, China Xina, 2023. Jezioro Slone, Katarzina Roslaniec, Polònia, 2022. Fly Me To The Moon, Sasha Chuk, Xina, 2023.
El Cicle Pioneras, a la Filmoteca Espanyola, estarà dedicat a la figura de Kinuyo Tanaka, una de les més importants i desconegudes directores japoneses. La secció FOCUS, dedicada a destacar la presència de dones directores en un país determinat, es dedica aquest any a donar a conèixer a les directores austríaques.
Al llarg d’aquests dotze dies, també s’hi organitzen trobades professionals, taules rodones, classes magistrals i presentacions de pel·lícules, amb l’objectiu de destacar el rol de les dones a totes les etapes de la producció cinematogràfica. El premi a una trajectòria professional es lliurarà el proper 29 d’octubre a la gala d’inauguració del Festival al Palacio de la Prensa de Madrid abans de la projecció de la pel·lícula Chuck Chuck Baby de Janis Pugh.
Per a més informació sobre la programació i les activitats del Festival, podeu consultar la web Festival Cine Por Mujeres