L'art d'inventar la realitat — I si la vida imita el que succeeix en pantalla?
La historiadora de l'art i crítica de cinema Àurea Ortiz reflexiona en aquest breu assaig sobre el poder de la imatge audiovisual i la seva capacitat per crear realitats.
L’editorial independent especialitzada en no ficció Barlin llibres ha publicat el llibre d’Àurea Ortiz El arte de inventar la realidad. Cuando la ficción dinamita las certezas. Es tracta d’un breu assaig estructurat en una introducció i nou capítols que reflexiona sobre l’enorme poder de la imatge audiovisual i la seva capacitat per no només conformar imaginaris, sinó també crear realitats. Sense ànim de convertir-se en un text exhaustiu, es tracta més aviat i segons paraules de l’autora: “d’un conjunt d’impressions i reflexions, potser una mica fragmentàries, que han anat sorgint aquí i allà respecte al mode en què es reben les ficcions”.
És aquest poder de la imatge audiovisual el que d’alguna manera estructura tot el text, que comença parlant de l’arribada de la imatge en moviment a la fi del segle XIX i recorre els moments clau de la història de l’audiovisual (el sorgiment del codi de representació institucional, els nous cinemes dels anys 60…) fins a arribar al present, moment en què els nombrosos avenços respecte a la intel·ligència artificial ens generen una gran quantitat de preguntes per a les quals encara no tenim resposta.
“Si ara, sense IA, ficció i realitat es barregen amb bastant facilitat, què farem amb les inabastables possibilitats de manipulació de la imatge que ofereix la IA? Les detectarem? Com modificaran la nostra relació amb la realitat o amb la informació? En mans de qui estarà?”. Aquestes són algunes de les preguntes que l’autora es (ens) formula, preguntes tan pertinents com urgents que ens apel·len, no sols com a espectadors i consumidors, sinó també com a productors actius d’imatges.