ENTREVISTES

Lola Clavo — La coordinació d’intimitat, cada vegada menys desconeguda i més necessària

Com narrar la intimitat? Com evitar que es produeixin ferides durant el rodatge d'escenes íntimes? Aquestes són algunes preguntes que sorgeixen de forma recurrent durant els rodatges, especialment des de fa alguns anys.

Marla Jacarilla

A finals de l’any 2017 va esclatar el moviment #MeToo, que denunciava les agressions sexuals i l’assetjament a dones en la indústria del cinema. Va ser un moment clau a Hollywood i la indústria es va adonar que hi ha moltes coses que canviar en el món del cinema. Una de les figures més recents que representen aquest canvi és la de la coordinadora d’intimitat, especialista en coordinar les escenes íntimes en els rodatges. Per conèixer millor la seva labor, parlem en profunditat amb Lola Clavo, una de les primeres coordinadores d’intimitat que existeixen al nostre país.

Publicada la primera Guia per al Treball amb Escenes Íntimes a l’audiovisual espanyol

L’Associació Espanyola de Professionals de la Coordinació d’Intimitat (AESCI), un organisme sense ànim de lucre que va néixer el 2022 gràcies a cinc de les principals coordinadores d’intimitat que operen a l’audiovisual espanyol (Maitane San Nicolás, Tábata Cerezo, Lucia Delgado, Lola Clavo i Rebeca Medina), ha publicat la primera Guia per al Treball amb Escenes Íntimes amb la intenció de professionalitzar la coordinació d’intimitat a Espanya i estandarditzar el treball amb escenes íntimes a la indústria audiovisual i de les arts escèniques, des d’una vocació de canvi cap a un sector més segur, igualitari, feminista, lliure de racisme, inclusiu i basat en la cultura del consentiment.

Per això, la guia es planteja els objectius fonamentals següents: Oferir a la indústria audiovisual espanyola un marc de treball que permeti afrontar el contingut íntim a l’alçada d’estàndards internacionals; Integrar les escenes íntimes dins de la narració i afrontar-les amb la mateixa lògica i rigor amb què s’enfronten les escenes amb especialistes; Assegurar que es respectin els límits i el consentiment dels/les intèrprets en totes les fases de la producció i proporcionar una xarxa de seguretat per als/les intèrprets i l’equip tècnic que treballa en escenes íntimes que respecti els límits de totes les parts.

A més, el text assegura que la base de tot és el consentiment dels intèrprets, entès com el fet que l’actor/l’actriu faci aquestes escenes íntimes amb total llibertat, escena per escena, i sense cap mena de coacció ni pressió. Aquest consentiment s’ha d’assegurar a través de tota la producció, des del càsting fins al rodatge.

La guia finalitza amb una sèrie de recomanacions específiques per als departaments de producció executiva, intèrprets, agents, directors/es, equips de direcció, coordinació d’intimitat i departaments de càsting, càmera, vestuari i maquillatge.

La Guia per al Treball amb Escenes Íntimes compta amb el suport de CIMA, DAMA, l’Acadèmia del Cinema Català, Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Associació d’Actors i actrius Professionals Valencians, Dones Visuals, Euskal Aktoreen Batasuna, (H)EMEN i AAMMA, entre altres entitats.

Pots accedir a la guia completa clicant aquí.

ENTREVISTA Lola Clavo

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

ENTREVISTES

Thea Hvistendahl

"“No hi ha una manera correcta de viure el dol”"

La directora noruega Thea Hvistendahl debuta al llargmetratge amb 'Descansa en paz', una pel·lícula protagonitzada per zombis que escapa dels clixés del cinema de terror.

ENTREVISTES

Su Friedrich

"Autobiografia, experimentació, activisme"

La Filmoteca de Catalunya, en col·laboració amb el Festival Punto de Vista, va dedicar una retrospectiva el mes de març a la figura de la directora nord-americana Su Friedrich. El...

ENTREVISTES

Caroline Vignal

"El desig de ser desitjada"

“Vull fer un cinema que arribi a tothom, al gran públic, però dient coses que no són gaire conformistes. Tinc vocació de públic”.

ENTREVISTES

Claudine Nougaret

"El so com a creació"

“Es fa so per a una imatge, però cal que la imatge deixi espai al so”.

ENTREVISTES

Catherine Breillat

"La radicalitat del desig"

El D’A film Festival Barcelona d’aquest any va dedicar la seva retrospectiva a la figura de la francesa Catherine Breillat, una de les directores més transgressores del cinema europeu. A...

ENTREVISTES

Delphine Girard

"Les víctimes no són models de perfecció"

“És magnífic que les dones s'ajudin per sobreviure”.

ENTREVISTES

Col·lectiu Radiant

"“Un sol radiant és un drama intimista amb una premissa de ciència-ficció”"

Un any després de guanyar el premi Talents del D’A del 2023 i després d’un recorregut per diversos festivals, s’estrena una de les pel·lícules sorpresa de l’any, Un sol radiant,...

ENTREVISTES

Naomi Kawase

"El respecte per la natura"

“Fent cinema busco respostes de les coses que no entenc.”

ENTREVISTES

Andrea Jaurrieta

"Simpatia per la venjança"

La cineasta navarresa Andrea Jaurrieta parla de Nina, el seu segon llargmetratge, una molt estilitzada història de venjança femenina que va guanyar el Premi de la Crítica en el passat...

ENTREVISTES

Angela Schanelec

"La redempció per la música"

Després d'estrenar 'Música' al Festival de Berlín del 2023, on va guanyar l'Ós de Plata al millor guió, la directora alemanya Angela Schanelec va presentar la pel·lícula a la Seminci...

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE