ACTUALITAT

MIFDB — Actualitat: 32 anys publicant sobre cinema i feminisme

Entre les aportacions que la Mostra Internacional de Films de Dones ha fet al llarg dels més de trenta anys que recolza el cinema fet per dones, cal destacar l'apartat de les seves interessants publicacions.

Nuria Vidal i Marta Armengou

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) arriba aquest 2024 a la 32a edició. Des que el juny del 1993 es va iniciar aquest trajecte compromès amb la difusió de les cinematografies de dones, la Mostra ha traçat un viatge que ens ha fet créixer i posar en comú la visió feminista del cinema.
L’espai editorial de la MIFDB està pensat per acollir diferents publicacions monogràfiques de caire teòric i artístic desenvolupades en el marc dels seus programes. A l’espai Mostra Publicacions, dirigit per María Zafra i coordinat per Alba Villarmea, trobem tres tipus de textos: monogràfics, llibres i assajos.

Monogràfics:  

Pioneres del documental llatinoamericà és un recorregut per nou títols fonamentals del gènere.

Experiències col·lectives històriques al món audiovisual feminista recull quatre importants conferències impartides als VI Manifests Fílmics Feministes que van tenir lloc durant la 28a edició de la Mostra.

Chantal Akerman: Un gest, vincles, espais és un text col·lectiu que reflexiona sobre l’obra de la directora belga.

Llibres:

Homenatge a Mercè Vilaret: Una mirada retrospectiva de Montserrat Martí ens apropa a l’important treball d’aquesta realitzadora de televisió.

Diez años de la Muestra de Films de Mujeres de Barcelona, de Marta Selva i Anna Solà, recull els primers 10 anys de vida de la Mostra.

Retrospectiva Chantal Akerman d’Ulrike Ottinger aprofundeix en l’obra de Chantal Akerman.

Assajos:

Kate Millet: una crònica il·lustrada.

El movimiento de las cosas. Estratégias de la ficción en el retrato del campesinado, d’Alba Villarmea Sancho.

Hem deixat per al final el llibre més significatiu dels publicats per la Mostra,

Un trajecte pels feminismes fílmics. 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, de Marta Selva i Anna Solà (Ajuntament de Barcelona)

Fa dos anys, per commemorar els 30 anys de la Mostra, Marta Selva i Anna Solá, cofundadores de la Mostra, van publicar un llibre magnífic que recollia la programació de les seves trenta edicions, acompanyat de textos commemoratius i moltes fotografies d’aquest llarg període. Editat per l’Ajuntament de Barcelona, Un trajecte pels feminismes fílmics: 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona recorre aquest període prestant especial atenció en la manera com la Mostra i el moviment feminista s’han anat retroalimentant i com s’han concretat tant als temes com a les propostes formals de les pel·lícules programades.

El llibre s’articula al voltant de deu temes que reflecteixen un panorama sobre la diversitat de l’experiència femenina des de la perspectiva fílmica. 

El fet col·lectiu ens parla de com les cineastes han tractat els feminismes i les seves lluites. 

Pensar en la representació s’ocupa de les cineastes que han fet innovacions formals per representar les dones al cinema i han canviat l’imaginari.

Identitats, estudia les pel·lícules que han qüestionat els cànons identitaris i han creat nous imaginaris.

Cossos tracta de com les cineastes han treballat la representació del cos femení, les seves transformacions, els cànons estètics imposats, etc.

Cicles vitals parla de temes oblidats per la cinematografia com l’adolescència, la menstruació, l’embaràs, la maternitat (o la no maternitat), la vellesa o la menopausa.

Temps, història i memòria se centra en pel·lícules que ens ofereixen un relat alternatiu a la història que ens han explicat.

Economia i treballs tracta la invisibilitat de les feines de les dones i la idea transmesa de la dona en el seu paper de housewife i de l’home com a breadwinner.

– Violències recull pel·lícules que ens parlen de les diferents violències exercides sobre les dones.

Espai estudia la ruptura i la interrelació de l’espai públic i el privat, on havien estat relegades les dones.

Perspectives descolonials ens apropa a cinematografies llunyanes com la llatinoamericana, africana, australiana o asiàtica. 

El llibre també destaca el paper que ha tingut la MIFDB en el rescat de cineastes pioneres i la importància de crear una genealogia de cineastes i un llegat cinematogràfic femení, i posa en relleu les interrelacions de les cineastes contemporànies amb les seves predecessores.

Finalment, s’hi recullen els aspectes més rellevants de l’evolució històrica de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i del seu treball amb els públics i les entitats i institucions que l’han acompanyat en el seu trajecte.

ACTUALITAT LLIBRES MOSTRA DE FILMS DE DONES

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

ACTUALITAT

Dones Visuals

"Transformem l’audiovisual. Bones pràctiques per a un audiovisual divers, igualitari i inclusiu davant i darrere de la pantalla: Una guia imprescindible"

A la inauguració de les trobades de Dies d'Indústria organitzades per Dones Visuals s’ha presentat la primera Guia de Dones Visuals 'Transformem l'audiovisual. Bones pràctiques per a un audiovisual divers,...

ACTUALITAT

Dones Visuals

"Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria: Una trobada molt necessària"

Entre el 18 i el 20 de juny, Dones Visuals organitza per quart any consecutiu Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria, una trobada que aquest any tindrà dues sessions molt...

ACTUALITAT

MIFDB

"Cinema Fora de Lloc. Dissidències sexuals a l’aire lliure"

Al llarg del mes de juny, la secció Cinema fora de lloc de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona ofereix projeccions a l'aire lliure per algunes de...

FESTIVALS

Canes 2024

"‘The Substance’ de Coralie Fargeat, una brutal experiència cinematogràfica al límit que trasbalsa Canes"

Les dues noves pel·lícules de dones presentades a la secció oficial després de 'Diamant brut', 'The Substance' i 'Bird' d'Andrea Arnold, no podrien ser més diferents i alhora les dues...

ACTUALITAT

MIFDB

"Guia per les Persistències fílmiques de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona"

Una panoràmica immillorable pel cinema fet per dones arreu del món a través de títols provinents de Brasil, Perú, la Xina, Geòrgia, Japó, Xile, Estats Units i Alemanya, entre d'altres...

FESTIVALS

Canes 2024

"Les dones protagonitzen l’arrencada del Festival de Canes"

El curt (auto)homenatge al MeToo de Judith Godrèche, una Rosetta en l'era de les Kardashian, i la pel·lícula pòstuma de Sophie Fillières marquen l'inici del certamen.

LLIBRES

Nora Ephron

"Nora Ephron per partida doble"

L'Altra Editorial està recuperant alguns dels textos de Nora Ephron, escriptora, periodista i guionista de pel·lícules com Quan en Harry va trobar la Sally o Tens un e-mail, i una...

ACTUALITAT

Canes 2024

"El #MeToo francès marca l’arrencada del Festival de Canes 2024"

Andrea Arnold, Coralie Fargeat, Payal Kapadia i Agathe Riedinger, els únics noms de dona en una secció oficial a competició que compta amb 22 títols.

REPORTATGES

"El consentiment: Quan elles prenen la paraula"

L'estrena d'El consentiment de Vanessa Filho, a partir del llibre homònim de Vanessa Springora, i la seva coincidència amb altres propostes similars firmades per dones víctimes d'abús sexual quan eren...

REPORTATGES

"Sangre en los labios: la cirereta del pastís"

Extremadament autoconscient i desproveïda de prejudicis, 'Sangre en los labios' representa la culminació perfecta de tota una tradició de lesbianes i bisexuals assassines de cine. També és la consagració definitiva,...

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE