Mostra de València — Cinema del Mediterrani 2024: La mar que ens uneix, el cinema que ens enriqueix
Entre el 24 d'octubre i el 3 de novembre té lloc una nova edició (la trenta-novena, ni més ni menys) de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, una oportunitat única per a gaudir d'una àmplia selecció de títols.
Durant aquests onze dies es projectaran films de països banyats per la Mar Mediterrània com el Marroc, Tunísia, França, Algèria, Itàlia, Turquia o Líban; molts d’ells avalats per festivals internacionals com Locarno, Canes o Berlín. La gran diversitat, tant temàtica com formal és, sens dubte, un clar indicatiu que, malgrat travessar temps indubtablement convulsos (políticament, històricament, econòmicament i socialment parlant), el cinema continua sent un dels modes d’expressió artística més fèrtils en el segle XXI. A continuació, fem un breu repàs de la programació d’enguany posant el focus en les produccions dirigides per dones, que són moltes, ja que una de les senyes d’identitat d’aquest festival és la clara aposta per la paritat i visibilització de nous talents femenins.
La pel·lícula que ha inaugurat la Mostra ha estat l’òpera prima de Lucía Casañ Rodríguez, Un bany propi, retrat de l’emancipació femenina que ha passat per festivals com el de Jakarta o el Festival Internacional de Shanghai.
A més de la secció oficial, que enguany inclou dotze títols, la Mostra oferirà una secció informativa (composta per deu títols) que donarà cabuda a noves veus del cinema d’autor i una secció titulada Visions de Gaza, en la qual es projectaran tretze obres –documentals i de ficció– que reflexionen tant sobre el present conflicte com sobre la història de Palestina. Algunes de les projeccions (Gaza Fights for Freedom, Gazan Tales, Gaza, From Ground Zero) aniran acompanyades de col·loquis o comptaran amb la presència destacada de part de l’equip de la pel·lícula.
La Mostra tindrà a més algunes sessions especials entre les quals destaquem la projecció de Las novias del sur, el nou migmetratge d’Elena López Riera –que presentarà el film– i la projecció del documental El pequeño Ladrón, que conta la història del rodatge a València del film de 1959 The Boy Who Stole a Million. La sessió comptarà també amb la presència de la seva directora, Nuria Cidoncha.
Però la Mostra no constarà tan sols de projeccions, ja que durant aquests dies tindran lloc nombroses activitats paral·leles com debats (Entre la ciència i la ficció), un concert (amb obres de Bernstein i Mancini), una exposició (La mostra del flac), una classe magistral de Isaki Lacuesta (Palmera d’Honor d’enguany), el X Congrés Internacional de Música de Cinema, una taula rodona organitzada per CIMA (associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals) i una trobada del públic amb Nadia el Fani, directora franco-tunisiana a la qual la Mostra dedica el Focus d’enguany.