Nataša Petrešin-Bachelez — Precursores: feminismes, càmera en mà i arxiu a l’esquena – Reconèixer el passat, continuar la lluita
Des de l'11 de juliol fins al 17 de novembre es pot veure a la Filmoteca de Catalunya una interessant exposició titulada 'Precursores: feminismes, càmera a la mà i arxiu a l'esquena'.
És un espai, gairebé una instal·lació, dedicada a recuperar un dels moviments més importants en el pensament feminista dels anys setanta, directament relacionat amb la imatge i l’ús del vídeo com a instrument de lluita. Les precursores del títol van ser tres dones avançades en molt sentits: Delphine Seyrig, actriu de la mítica Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles, de Chantal Akerman, Carole Roussopoulos, vídeo realitzadora, la primera dona a França en adonar-se que el vídeo era una arma de combat, i la cineasta i traductora Iona Wieder. Juntes van crear el col·lectiu Les Insoumuses, que durant uns anys va donar veu a tots els moviments reivindicatius del feminisme. Els seus vídeos, entrevistes i cartes són la base de l’exposició que es va presentar a la Cité Internationale des Arts de París el setembre del 2023, comissariada per Nataša Petrešin-Bachelez i Nicole Fernández Ferrer.
Per a la mostra que s’exhibeix a Barcelona, les comissaries van comptar amb la col·laboració d’Esther Vilà, que s’ha encarregat de documentar la presència dels moviments feministes catalans i establir la connexió amb algunes artistes contemporànies. Precursores: feminismes, càmera en mà i arxiu a l’esquena, està dividida en diversos àmbits temàtics: Una història en curs, Apropiació feminista dels mitjans de comunicació, Lluites transnacionals, Contrarestar la normativitat i Pràctiques insubmises. La Filmoteca de Catalunya va convidar les dues comissàries a la inauguració de l’exposició. Lamentablement, Nicole Fernández Ferrer no va poder venir a Barcelona, però vam tenir ocasió de parlar amb Nataša Petrešin-Bachelez sobre qui eren Les Insoumuses, i sobre la vigència i la necessitat de fer una exposició com aquesta.