FILMS

Crítica — A los libros y a las mujeres canto: Llibres, sororitat i àlbums familiars

María Elorza dirigeix un documental que en realitat és una carta d'amor a la literatura.

Marla Jacarilla

A los libros y a las mujeres canto

Any 2022

País Espanya

Direcció María Elorza

Guió María Elorza

Producció Txintua Films

Repartiment Tonina Deias
Loreto Casado
Waltraud Kirste
Viki Claramunt
Anne Elorza

Fotografia María Elorza

Muntatge María Elorza

Distribució Txintua Films

Duració 72 min

Data d'estrena 21 d'abril de 2023

Sinopsi

Tres dones, tres biblioteques, tres vides relacionades amb els llibres. Memòria, imatges, cançons. Història d'una resistència íntima, sense èpica, sense revolució, sense armes i amb molt d'humor.

A los libros y a las mujeres canto

Any 2022

País Espanya

Direcció María Elorza

Guió María Elorza

Producció Txintua Films

Repartiment Tonina Deias
Loreto Casado
Waltraud Kirste
Viki Claramunt
Anne Elorza

Fotografia María Elorza

Muntatge María Elorza

Distribució Txintua Films

Duració 72 min

Data d'estrena 21 d'abril de 2023

Sinopsi

Tres dones, tres biblioteques, tres vides relacionades amb els llibres. Memòria, imatges, cançons. Història d'una resistència íntima, sense èpica, sense revolució, sense armes i amb molt d'humor.

Un bon dia, mentre netejava la pols, una gran prestatgeria repleta de llibres va caure sobre Tonina Deias, mare de María Elorza. L’únic llibre perjudicat va ser Infern de Dante, que es va partir en dos. Tonina es va lesionar el dit petit que avui dia continua tort, però per sort la seva capacitat per continuar llegint va quedar intacta.

Un incident com qualsevol altre que va acabar donant lloc a la sorprenent òpera prima d’Elorza. Poden ser perillosos els llibres? Poden arribar a matar? O poden, per contra, ajudar-nos a viure? Com és el nostre apropament a la literatura? Com poden arribar a marcar-nos aquells llibres que anem llegit al llarg de la nostra vida? Quina relació tenim amb ells?

A los libros y a las mujeres canto es un documental, sí, però abans de tot és una carta d’amor. Una carta d’amor als llibres, a les dones, a la literatura, al seu poder emancipador i a l’impacte que té en la nostra societat –de vegades inclús sense que ens adonem–. Una carta d’amor repleta d’humor, enginyosa, juganera i cortazariana, que trenca les barreres de classe i s’apropa –ens apropa– a la literatura des d’allò íntim, des d’allò quotidià, des de la sororitat més sincera.

Una carta d’amor plena de missatges tant literaris com cinematogràfics (no en va, el mateix títol del film reinterpreta el primer vers de l’Eneida). Un poema visual, un desbordant i impecable collage narratiu que mostra –i demostra– la importància capital de la literatura.

“ES UN DOCUMENTAL, SÍ, PERÒ ABANS DE TOT ÉS UNA CARTA D’AMOR. UNA CARTA D’AMOR ALS LLIBRES, A LES DONES, A LA LITERATURA, AL SEU PODER EMANCIPADOR I A L’IMPACTE QUE TÉ EN LA NOSTRA SOCIETAT”

Literatura entesa no como un privilegi al qual només té accés un grapat d’homes de classe acomodada, sinó literatura entesa como la base de la civilització, com element imprescindible per transformar la nostra visió de la realitat. Literatura que envaeix l’àmbit domèstic i quotidià, que es cola per tot arreu modificant la nostra manera d’entendre la vida.

Perquè, com diu Elorza en un moment de la pel·lícula: “La literatura i les obres dels grans autors no pertanyen només a catedràtics o a persones il·lustres. […] La Gran Història o la literatura amb majúscula s’amaga en el àlbum familiar de la gent senzilla”. Gent senzilla com Tonina, mare de María, com Anne, la seva germana.

Gent senzilla com Loreto, com Wal, com Viki; amigues de la mare que comparteixen amb ella una gran passió pels llibres, que són capaces de convertir allò quotidià en excepcional a través de tots aquests textos que llegeixen. Una professora de literatura francesa retirada, una experta en l’obra de Goethe, una activista política. Lletraferides a qui Elorza entrevista amb una gran naturalitat i proximitat, heroïnes (quasi) anònimes que han tingut vides apassionants i per a qui la literatura ha estat, és i serà, un element completament fonamental.

Dones que es passegen per la seva biblioteca com qui passeja pel seu jardí favorit: acariciant suaument les fulles, adelitant-se amb la brisa que corre, aturant el temps per aprofitar-lo millor, gaudint de les llegendes i misteris que ambdós microcosmos contenen. 

Els recursos utilitzats per la directora per a embarcar-nos en aquest viatge estructurat en tres capítols són molts i molt variats: cites literàries, imatges d’arxiu, pintures, ús de la veu en off, fragments de pel·lícules, música, entrevistes, animació…

El recorregut és breu –tan sols 72 minuts– però intens: des de l’Eneida de Virgili fins La Biblioteca de Babel de Jorge Luis Borges, passant per Fahrenheit 451, les seqüeles del bibliocauste nazi o la importància de la literatura com element vital per a l’empoderament feminista a principis del segle XX, totes aquestes referencies i moltes altres configuren un trajecte tan original com emotiu. Un sinuós recorregut guiat per la veu en off de la pròpia directora, un homenatge a totes aquestes biblioteques humils i domèstiques que ens transformen i configuren. En definitiva, una genealogia teixida amb delicadesa i emotivitat que reivindica tota aquesta cultura que ens nodreix.  

ACTRIUS DIRECTORES María Elorza PEL·LÍCULA

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

FILMS

Crítica

"Rosalie: Una història d’amor inesperada"

Rosalie és bella, Rosalie és una dona, però Rosalie no és una dona bella com totes les altres. La directora francesa Stéphanie Di Giusto s'acosta a aquest personatge estrany amb...

FILMORETRATS

Meg Ryan

"L’estrella que estimava les cineastes"

Amb motiu de la seva visita al BCN Film Fest, on presentarà Lo que sucede después, la seva segona pel·lícula com a directora, repassem la trajectòria de Meg Ryan, rutilant...

ENTREVISTES

Stéphanie Di Giusto

"La sensualitat inesperada"

“Amb Rosalie en realitat he inventat el destí d'una dona que s'allibera amb la barba. He volgut, sobretot, explorar una història d'amor”.

ENTREVISTES

Alice Rohrwacher

"La cineasta de les meravelles"

“El cinema és una manera de viatjar en el temps”

FILMS

Crítica

"La quimera: Una faula entre dos mons"

El quart llargmetratge d'Alice Rohrwacher ens parla, amb lirisme i vitalitat, de la importància que tenen en les nostres vides les restes del passat

FILMS

Crítica

"La noia que sanava: La nena santa"

El cinquè llargmetratge de la belga Fien Troch retrata una jove amb un do extraordinari en un context ordinari.

FILMS

Crítica

"Sangre en los labios: violent pressentiment del desig"

Rose Glass ens desafia, provoca i sedueix amb el seu segon llargmetratge, una violenta i captivadora relació lèsbica situada en un petit poble de Nou Mèxic. La passió entre Lou...

FILMS

Crítica

"HLM Pussy: Una girlhood per a l’època del post #metoo"

L'òpera prima de la cineasta francomarroquina Nora el Hourch aborda una sèrie de temes —el consentiment, la cultura de la violació i la violència sexual en l'àmbit adolescent—que poden resultar...

ENTREVISTES

Nora El Hourch

"Sobre el consentiment"

Nora el Hourch reflexiona en la seva òpera prima sobre les diferents velocitats de la lluita feminista o el moviment #metoo, depenent del context socioeconòmic en què es desenvolupi.

ENTREVISTES

Claire Atherton

"Respectar el misteri de les imatges"

“L'edició és un lloc on realment pots resistir i ajudar la gent a resistir a la por”

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE