LLIBRES

Beso Negro — Cultura audiovisual i bruixeria: una llarga i fructífera relació.

El llibre Beso Negro: Brujería, cine y cultura pop realitza un recorregut detallat per la història de la bruixeria i la seva relació amb el cinema i les sèries durant els segles XX i XXI.

Marla Jacarilla

Beso negro. Brujería, cine i cultura pop du a terme un interessant, rigorós i exhaustiu recorregut per la història de la bruixeria i la seva evolució al llarg dels segles, centrat sobretot en les seves aparicions en la cultura audiovisual dels segles XX i XXI. 

Estructurat en tres parts (La bruixeria, El bruixot i La bruixa) i set capítols, el llibre fa un recorregut cronològic que comença en el segle XV i arriba fins a l’actualitat, posant en relació els distints tipus de bruixeria amb els corresponents contextos històrics i socials en els diferents països. 

Al llarg dels anys, el paper de bruixots i bruixes i el lloc que han ocupat en la societat han anat variant depenent d’una sèrie de factors que tant el cine com les sèries de televisió, els còmics, la literatura o l’art en general han reflectit en major o menor mesura. La primera part del text (La bruixeria) analitza, de fet, la representació de la bruixeria en les arts plàstiques des del segle XV i reflexiona sobre com la religió (o, millor dit, les religions, tant monoteistes com politeistes) ha influït sobre els distints tipus de bruixeria i com s’han integrat en la societat o s’han quedat als marges depenent de cada context.

El segon capítol, El bruixot, ens proposa un viatge que va des de John Dee, matemàtic, astròleg i mag de la cort d’Isabel I d’Anglaterra en el segle XV, fins a icones del segle XX como l’escriptor i ocultista Anton LaVey, Charles Manson o el psíquic Jeron Criswell King, Grigori Rasputín, Montague Summers, Aleister Crowley… Tots ells, d’alguna manera, han contribuït a ampliar i resignificar el nostre imaginari, redefinint els diferents àmbits d’acció de la màgia i la bruixeria, i les característiques dels diferents tipus de bruixot, atenent també a la diferenciació entre termes com bruixot, mag, fetiller, xaman, espiritista, mentalista, etc. i, per descomptat, a la diferenciació entre els diferents tipus de màgia (màgia negra, màgia blanca…). 

LA BRUIXERIA HA ESTAT UNA PART FONAMENTAL DE LES DIFERENTS CIVILITZACIONS, INTRÍNSECAMENT RELACIONADA AMB LA RELIGIÓ, LA CULTURA I EL FOLKLORE

Des de temps immemorials, la bruixeria ha estat una part fonamental de les diferents civilitzacions, intrínsecament relacionada amb la religió, la cultura i el folklore, la seva variable acceptació ha servit també, d’alguna manera, per prendre el pols de diferents contextos: des de l’Edat Mitjana en occident, l’Anglaterra victoriana, la Rússia tsarista, els anys 60 i la seva contracultura, la conservadora era Reagan dels anys 80, la postmodernitat que va arribar amb el canvi de segle o el moment contemporani.   

La tercera parte del text –i la més extensa– és la corresponent a la bruixa; i, sense cap dubte, la contribució més significativa és l’anàlisi profund respecte a com la bruixeria ha estat relacionada amb moviments revolucionaris com l’ecologisme, l’anticapitalisme o el feminisme, i com les societats, la gran majoria estructural i profundament misògines, han desacreditat certs coneixements de les dones per a considerar-los bruixeria; a més, òbviament, d’instrumentalitzar i erotitzar la figura de la bruixa per a convertir-la en una mena de fetitxe eròtic. S’analitza també de manera detallada el personatge de la bruixa durant les diverses onades feministes, l’auge de les revistes i publicacions de parapsicologia i ocultisme en els anys 70, o el boom mediàtic dels fenòmens paranormals i els programes de televisió relacionats amb aquests temes, evidenciant que l’interès per la màgia o els fets paranormals no ve només d’una petita part de la població, sinó que resulta molt més generalitzat del que podria semblar a primera vista. Es tracta doncs, en definitiva, d’un llibre imprescindible per a qualsevol que desitgi conèixer un gran nombre de referents cinematogràfics relacionats amb la bruixeria, tant pel que fa a les rareses del cine underground, de sèrie B o de sèrie Z, com pel que fa al cine mainstream. 

LLIBRES

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE