FILMS

Crítica — Diari de la meva sextorsió: Plantar cara al xantatge

Patricia Franquesa documenta el llarg procés de sextorsió que va patir quan li van robar l’ordinador i ho fa utilitzant la iconografia visual de les xarxes socials.

Nuria Vidal

Diari de la meva sextorsió

País Espanya

Any 2024

Direcció Patricia Franquesa

Guió Patricia Franquesa

Producció Gadea Films
Ringo Media

Repartiment Documental

Fotografia Patricia Francesa

Música Laura Casaponsa

Muntatge Patricia Francesa

Distribució ARTV Studio

Durada 64 min

Data d'estrena 31 de maig del 2024

Sinopsi

Atrapada en un laberint de xantatge digital després del robatori del seu ordinador, la directora documenta tot el procés d'investigació en temps real com a forma de supervivència.

Diari de la meva sextorsió

País Espanya

Any 2024

Direcció Patricia Franquesa

Guió Patricia Franquesa

Producció Gadea Films
Ringo Media

Repartiment Documental

Fotografia Patricia Francesa

Música Laura Casaponsa

Muntatge Patricia Francesa

Distribució ARTV Studio

Durada 64 min

Data d'estrena 31 de maig del 2024

Sinopsi

Atrapada en un laberint de xantatge digital després del robatori del seu ordinador, la directora documenta tot el procés d'investigació en temps real com a forma de supervivència.

Patricia Franquesa és coneguda com a productora del documental La Mami, de Laura Herrero Garvín, i com a directora del documental Oh Dear Sara sobre Sara Bahai, la primera dona taxista i activista pels drets de les dones a l’Afganistan (abans de la tornada dels talibans, és clar). Diari de la meva sextorsió, estrenat a l’últim DocsBarcelona, es el seu segon treball com a directora.

Si formava part de la programació del DocsBarcelona és perquè Diari de la meva sextorsió és un documental, encara que no un documental convencional. Diguem que aquest particularíssim film ens permet conèixer la Pati Franquesa des de dins: des de dins del seu ordinador. Perquè el que explica aquest thriller digital és la història de la pròpia Pati, el calvari que va passar des que li van robar l’ordinador portàtil en un viatge a Madrid. 

“Com a directora de documentals, vaig tenir clar des del primer moment que podia convertir aquest malson en una oportunitat per conscienciar i trencar el tabú al voltant del ciberassetjament sexual”, escriu a la presentació de Diari de la meva sextorsió. Un malson que ha durat anys i que va anar documentant pas a pas, amb missatges de text, correus electrònics, vídeos, papers oficials, denúncies, avisos i converses amb el hacker que la sextorsionava. Tots aquests elements li serveixen per anar construint i recordant el procés kafkià del seu xantatge amb un gran sentit de l’humor i una enorme honestedat.

LA INTIMITAT ÉS EL PUNT CENTRAL D’AQUEST INTERESSANT TREBALL QUE UTILITZA TOTS ELS RECURSOS AL SEU ABAST PER DENUNCIAR UN FET DELICTIU COM ARA LA INTIMITAT QUE GUARDEM A L’ORDINADOR I QUE, DE SOBTE, ESTÀ EN MANS DE PERSONES DESCONEGUDES.

Abans de seguir un apunt per explicar què és la sextorsió. “La sextorsió és una forma de xantatge en què s’amenaça una víctima amb l’objectiu que faci una acció específica i així evitar que es difonguin imatges seves amb connotacions sexuals. Segons dades recents de la Unitat de Recerca Tecnològica de la Policia Nacional, en dos mesos es registren a Espanya més de 36.000 casos de sextorsió. També les mateixes fonts destaquen el baix nombre de denúncies, en comparació del nombre de casos reals, ja que, sovint, les víctimes no solen denunciar per temor o vergonya.” La Pati sí que va denunciar, però no li va servir massa perquè les víctimes estan realment molt desprotegides davant d’aquest tipus de robatori de la intimitat.

La intimitat és el punt central d’aquest interessant treball que utilitza tots els recursos al seu abast per denunciar un fet delictiu. La intimitat que guardem a l’ordinador i que, de sobte, està en mans de persones desconegudes que poden fer el que vulguin amb ella. Tots els robatoris són desestabilitzadors i et fan sentir vulnerable davant l’agressió, però el robatori de la teva intimitat, la que guardes als teus correus electrònics, a les teves fotos i als teus missatges, és molt més desesperant encara que no tinguis res a amagar.

La Pati, directora i protagonista del documental, utilitza la seva memòria emocional per dibuixar un relat cronològic dels fets que van creant una tensió narrativa. La Pati s’enfronta donant la cara, mostrant l’ocult, desarmant el ciberassetjador en avançar-se al seu xantatge. Però no tothom té la capacitat de sublimar la impotència de la situació i convertir-la en un film inquietant i compartit, perquè el viatge, la investigació de Diari de la meva sextorsió només acaba quan hi ha públic que el veu.  

Presentat el març d’aquest any a l’SXSW d’Austin, Texas, Diari de la meva sextorsió ha estat, a més del DocsBarcelona, al Hot Docs Film Festival de Toronto. Ara s’estrena a sales i serà interessant comprovar com el llenguatge de les pantalles privades, del mòbil i l’ordinador, omple la pantalla d’un cinema.

DIRECTORES Documental Patricia Franquesa

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

ENTREVISTES

Thea Hvistendahl

"“No hi ha una manera correcta de viure el dol”"

La directora noruega Thea Hvistendahl debuta al llargmetratge amb 'Descansa en paz', una pel·lícula protagonitzada per zombis que escapa dels clixés del cinema de terror.

FILMS

Crítica

"Descansa en Paz: La interrupció del dol"

L'actriu Renate Reinsve, protagonista de 'La peor persona del mundo', encarna en 'Descansa en paz' una mare que, després de viure la mort del seu fill, intenta assimilar el seu...

FILMS

Crítica

"Banel & Adama: L’amor és més fort que les supersticions ancestrals"

Notable òpera prima de Ramata-Toulaye Sy, cineasta francesa d'origen senegalès que va presentar el film en la secció oficial a concurs del passat Festival de Canes 2023, un privilegi concedit...

ENTREVISTES

Su Friedrich

"Autobiografia, experimentació, activisme"

La Filmoteca de Catalunya, en col·laboració amb el Festival Punto de Vista, va dedicar una retrospectiva el mes de març a la figura de la directora nord-americana Su Friedrich. El...

FILMS

Crítica

"Green Border: La violència fronterera de l’Europa fortalesa"

Agnieszka Holland firma un drama de denúncia sobre el maltractament deshumanitzador que pateixen els refugiats a la frontera entre Polònia i Bielorússia.

FESTIVALS

Cannes 2024

"Histoires d’Amérique: L’estranya comèdia indie amb què Chantal Akerman va reconnectar amb les seves arrels jueves"

La Quinzena de Cineastes de Canes va presentar la versió restaurada d'un dels llargmetratges més desconeguts de la cineasta belga.

FILMS

Crítica

"Paradise is Burning: Tres germanes soles"

Paradise is Burning, primera pel·lícula de la directora sueca Mika Gustafson, es va poder veure a l'últim D'A Film Festival Barcelona després de passar per la Mostra de Venècia, on...

FILMS

Crítica

"Los peores: Què passa amb els i les intèrprets no professionals d’una docuficció quan s’acaba el rodatge?"

L'òpera prima de Lise Akoka i Romane Gueret ofereix una oportuna i positiva reflexió meta sobre el treball amb menors al cinema social.

ENTREVISTES

Caroline Vignal

"El desig de ser desitjada"

“Vull fer un cinema que arribi a tothom, al gran públic, però dient coses que no són gaire conformistes. Tinc vocació de públic”.

FILMS

Crítica

"Iris: El desig de l’Iris"

L'Iris ho té tot, però li falta quelcom que la faci sentir-se viva. Quan ho descobreix, la seva vida canvia completament.

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE