FILMS

Crítica — Sauna: Netejar per dins i per fora

Millor documental als Premis del Cine Europeu el 2023 i candidata al premi del públic dels Premis Lux del Parlament Europeu, la pel·lícula de la directora estoniana Anna Hints retrata un grup de dones reunides en una sauna de fum, un espai segur on poden parlar sense por.

Nuria Vidal

Sauna (Smoke Sauna Sisterhood)

País Estònia, França, Islàndia

Any 2023

Direcció Anna Hints

Guió Anna Hints

Producció Alexandra Internazionale Cinematografica, Kepler 22 Productions, Ursus Parvus

Fotografia Ants Tammik

Muntatge Hendrik Mägar, Tushar Prakash, Qutaiba Barhamji, Martin Männik Anna Hints

Música Edvard Egilsson, Eeter

Distribució Filmin

Durada 89 min

Data d'estrena 8 de març del 2024

Sinopsi

En la foscor d'una sauna de fum, les dones comparteixen els secrets i les experiències més íntimes, netejant els cossos i recuperant la força a través d'un sentiment d'unió.

Sauna (Smoke Sauna Sisterhood)

País Estònia, França, Islàndia

Any 2023

Direcció Anna Hints

Guió Anna Hints

Producció Alexandra Internazionale Cinematografica, Kepler 22 Productions, Ursus Parvus

Fotografia Ants Tammik

Muntatge Hendrik Mägar, Tushar Prakash, Qutaiba Barhamji, Martin Männik Anna Hints

Música Edvard Egilsson, Eeter

Distribució Filmin

Durada 89 min

Data d'estrena 8 de març del 2024

Sinopsi

En la foscor d'una sauna de fum, les dones comparteixen els secrets i les experiències més íntimes, netejant els cossos i recuperant la força a través d'un sentiment d'unió.

Quan pensem en una sauna, generalment evoquem un espai de calor i vapor on els cossos es relaxen i es netegen. Però una sauna és molt més, especialment als països nòrdics freds on la seva calidesa contrasta amb el gel i la neu que ho cobreix tot. El preciós documental d’Anna Hints ens apropa a un tipus de sauna molt especial, les saunes de fum de Vana-Võromaa, regió boscosa del sud d’Estònia, anomenades “savvusanna kombõ”, una tradició recollida a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Les saunes de fum estonianes són espais de convivència, de pau i contemplació, llocs on es poden deixar fora els conflictes.

El documental comença amb un so impactant sobre una pantalla en negre, un so que ens predisposa a veure algun tipus de ritus ancestral. La primera imatge que apareix també és molt poderosa: una dona donant de mamar un nadó. A partir d´aquí s’estableixen els dos marcs d’aquest bell treball: el ritu i la tradició; els cossos i la vida. Perquè va ser precisament saber que a les saunes de fum es produeixen els parts en una harmonia general,  el que va portar la directora a voler acostar-se a aquests llocs màgics on es revelen els secrets més amagats.

Abans de veure les cares de les dones que protagonitzaran aquest relat, veiem els seus cossos i sentim les seves veus. Cossos desconstruïts, filmats de forma fragmentària, component imatges gairebé abstractes. Veus que van relatant vivències. Tot plegat en una atmosfera càlida de foc, aigua i fum, fantasmes a la boira d’aquell espai reduït i acollidor que a poc a poc anem coneixent.

CELEBRACIÓ DE L’AIGUA I EL FOC, LA SAUNA D’ANNA HINTS NETEJA PER DINS I PER FORA, EL FÍSIC I L’ESPIRITUAL, EL COS I L’ÀNIMA.

Sauna succeeix al llarg de diversos mesos en què les dones allà reunides van desgranant els temes que els preocupen. Temes universals i extrapolables a qualsevol societat, que elles aborden amb llibertat i sense vergonya en un espai de seguretat i sororitat. Des de la infància fins a les relacions amb els pares, passant per la vida en parella, els fills, l’avortament, el part, la regla, els maltractaments, les separacions, la malaltia o la mort, i l’amor (per un home, per una dona). Tot plegat condueix a una catarsi final en què es relata una violació que mai no s’hauria pogut explicar si abans no s’hagués creat aquest espai de complicitat i suport.

El nu femení domina completament aquest film puntejat per escenes de música tradicional. La dona en tota la seva esplendor, en tota la seva riquesa, el seu volum, els pits, les arrugues, omple l’espai de la sauna. El fet que Anna Hints sigui una reconeguda artista, especialista en música experimental, és el que explica el to del documental fotografiat per Ants Tammik amb una bellesa pictòrica als enquadraments, a les textures, a les humitats que produeix l’aigua, el vapor, les llàgrimes. En aquest espai petit i tancat, amb una atmosfera carregada de fum, les figures apareixen en tota la seva grandesa, de vegades com a fantasmes, de vegades com a quadres clàssics, sempre emocionants.

Realitzat al llarg de 70 dies entre el març del 2020 i el gener del 2021, en plena pandèmia, Sauna es va rodar en un remot indret del sud d’Estònia amb un petit equip tècnic i en condicions extremes que, no obstant, van afavorir la complicitat, no només entre les dones que actuen davant de la càmera, sinó també entre tots els membres de l’equip.

Celebració de l’aigua i el foc, la sauna d’Anna Hints neteja per dins i per fora, el  físic i l’espiritual, el cos i l’ànima.

CRÍTICA DIRECTORES PEL·LÍCULA

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

FILMS

Crítica

"Rosalie: Una història d’amor inesperada"

Rosalie és bella, Rosalie és una dona, però Rosalie no és una dona bella com totes les altres. La directora francesa Stéphanie Di Giusto s'acosta a aquest personatge estrany amb...

FILMORETRATS

Meg Ryan

"L’estrella que estimava les cineastes"

Amb motiu de la seva visita al BCN Film Fest, on presentarà Lo que sucede después, la seva segona pel·lícula com a directora, repassem la trajectòria de Meg Ryan, rutilant...

ENTREVISTES

Stéphanie Di Giusto

"La sensualitat inesperada"

“Amb Rosalie en realitat he inventat el destí d'una dona que s'allibera amb la barba. He volgut, sobretot, explorar una història d'amor”.

ENTREVISTES

Alice Rohrwacher

"La cineasta de les meravelles"

“El cinema és una manera de viatjar en el temps”

FILMS

Crítica

"La quimera: Una faula entre dos mons"

El quart llargmetratge d'Alice Rohrwacher ens parla, amb lirisme i vitalitat, de la importància que tenen en les nostres vides les restes del passat

FILMS

Crítica

"La noia que sanava: La nena santa"

El cinquè llargmetratge de la belga Fien Troch retrata una jove amb un do extraordinari en un context ordinari.

FILMS

Crítica

"Sangre en los labios: violent pressentiment del desig"

Rose Glass ens desafia, provoca i sedueix amb el seu segon llargmetratge, una violenta i captivadora relació lèsbica situada en un petit poble de Nou Mèxic. La passió entre Lou...

FILMS

Crítica

"HLM Pussy: Una girlhood per a l’època del post #metoo"

L'òpera prima de la cineasta francomarroquina Nora el Hourch aborda una sèrie de temes —el consentiment, la cultura de la violació i la violència sexual en l'àmbit adolescent—que poden resultar...

ENTREVISTES

Nora El Hourch

"Sobre el consentiment"

Nora el Hourch reflexiona en la seva òpera prima sobre les diferents velocitats de la lluita feminista o el moviment #metoo, depenent del context socioeconòmic en què es desenvolupi.

ENTREVISTES

Claire Atherton

"Respectar el misteri de les imatges"

“L'edició és un lloc on realment pots resistir i ajudar la gent a resistir a la por”

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE