Exposició — Precursores: feminismes, càmera en mà i arxiu a l’espatlla
Fins al 17 de novembre es podrà visitar a la sala d'exposicions de la Filmoteca de Catalunya Precursores: feminismes, càmera en mà i arxiu a l'espatlla, una exposició (presentada anteriorment en la Cité internationale des arts de París en 2023) que recorre la història del moviment feminista a França durant els anys 80 i 90, a través dels fons del Centre Audiovisual Simone de Beauvoir.
El centre, fundat a París l’any 1982 per Carole Roussopoulos, Delphine Seyrig i Ioana Wieder (i actualment encara en funcionament), té com a objectiu restaurar, reunir, produir i difondre documents audiovisuals sobre els drets, la lluita i la creació artística de les dones, no tan sols a França, sinó a tot el món. Nicole Fernández Ferrer (comissària de l’exposició juntament amb Nataša Petrešin-Bachelez) es va unir a les fundadores del centre als seus inicis com a documentalista encarregada de l’arxiu.
Els orígens de la història es remunten a l’any 1975, quan es van conèixer la directora i activista Carole Roussopoulos (una de les primeres dones en utilitzar el sistema de vídeo Portapak de Sony), l’actriu Delphine Seyrig (coneguda pel seu paper a El año pasado en Marienbad) i la traductora Ioana Wieder. Juntes, van decidir començar a produir una sèrie de vídeos sota el nom col·lectiu de Les Insoumuses (Les Insumuses), un joc de paraules que ens deixa entreveure, ja d’entrada, la seva intenció d’utilitzar el vídeo portàtil com a eina d’activisme feminista i emancipador.
Durant uns quants anys, Les Insumuses van documentar els diferents processos de la lluita feminista: des de les manifestacions a favor de la legalització de l’avortament passant per les lluites sindicals, fins a la lluita antiracista dels Panteres Negres, les reivindicacions del Front Homosexual d’Acció Revolucionària (FHAR) o les protestes contra la tortura en les presons de diversos països. D’aquesta manera, es van convertir en l’altaveu de milions de dones i en les catalitzadores d’un profund canvi social, no tan sols a França, sinó també a nivell internacional.