FILMS

Crítica — Notre corps

Marla Jacarilla

Notre corps

Any 2023

País França

Direcció Claire Simon

Guió Claire Simon

Producció Madison Films
France 2 Cinéma

Fotografia Claire Simon

Muntatge Luc Forveille

Música Elias Boughedir

Distribució Dulac Distribution
Films Boutique

Durada 168 min

Sinopsi

Documental fet amb extrema sensibilitat sobre el dia a dia d'una clínica ginecològica de París, on el cos de la dona és el protagonista absolut.

Notre corps

Any 2023

País França

Direcció Claire Simon

Guió Claire Simon

Producció Madison Films
France 2 Cinéma

Fotografia Claire Simon

Muntatge Luc Forveille

Música Elias Boughedir

Distribució Dulac Distribution
Films Boutique

Durada 168 min

Sinopsi

Documental fet amb extrema sensibilitat sobre el dia a dia d'una clínica ginecològica de París, on el cos de la dona és el protagonista absolut.

Estrenat en el Fòrum de la Berlinale, Notre Corps és el nou documental de la directora Claire Simon. Després del seu personal apropament a la figura de l’escriptora Marguerite Duras en el film de ficció Quiero hablar sobre Duras, aquesta vegada la càmera de Simon retrata el dia a dia del departament ginecològic de l’Hospital Tenon de París: adolescents que s’han quedat embarassades per accident i volen interrompre el seu embaràs, persones que s’estan sotmetent a tractaments hormonals per canviar de sexe, dones amb càncer d’úter, parts que es compliquen… Casos molt diversos però amb un nexe en comú que és el cos de la dona com a epicentre. És un film sobre la ciència, sí, però també sobre la humanitat. Un film sobre el nostre cos, el cos de la dona; sobre com ens relacionem amb ell i també sobre com la medicina, condicionada per una societat que en ple segle XXI encara discrimina a les dones, s’allunya de vegades sense adonar-se de la suposada objectivitat que afirma exercir.

Podríem pensar que l’actitud de Simon és observacional, sí. Com a espectadors, en alguns moments ens centrem tant en la relació entre doctor/a i pacient, que ens oblidem totalment de la presència de la càmera. No era aquesta la regla d’or de l’anomenat cinéma verité? Però aquesta actitud observacional no vol dir que Simon no pugui ser empàtica amb aquelles persones que té enfront de la càmera, al contrari. Simon sap que qualsevol persona, en qualsevol moment i per qualsevol raó, es pot convertir en pacient; inclús ella mateixa, a qui se li va diagnosticar un càncer fa poc. També sap que la labor dels y les professionals de la medicina és tremendament valuosa, i és per això que intenta captar-la amb la major fidelitat possible. 

A primera vista, Notre Corps potser podria fer-nos pensar en els documentals de Frederick Wiseman i en la seva capacitat per disseccionar de manera detallada un context concret, sigui una biblioteca, un museu, un ajuntament o un zoològic. Però no és en absolut casual que Simon hagi decidit que el seu film parli sobre el cos de la dona: és una decisió absolutament feminista, absolutament política, absolutament personal. 

Claire Simon CRÍTICA

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

FILMS

Crítica

"Sangre en los labios: violent pressentiment del desig"

Rose Glass ens desafia, provoca i sedueix amb el seu segon llargmetratge, una violenta i captivadora relació lèsbica situada en un petit poble de Nou Mèxic. La passió entre Lou...

FILMS

Crítica

"HLM Pussy: Una girlhood per a l’època del post #metoo"

L'òpera prima de la cineasta francomarroquina Nora el Hourch aborda una sèrie de temes —el consentiment, la cultura de la violació i la violència sexual en l'àmbit adolescent—que poden resultar...

FILMS

Crítica

"Animalia: Una llum impredictible"

La notable òpera prima de Sofia Alaoui explora els límits de la ciència-ficció més metafísica.

FILMS

Crítica

"Pequeñas cartas indiscretas: Hipocresia davant de llibertat"

La directora anglesa Thea Sharrock reuneix un cop més les estupendes Olivia Colman i Jessie Buckley en un film ambientat als anys vint del segle passat en un poble on...

FILMS

Crítica

"A pulmón: Capbussar-se al mar amb les directores basques"

Bertha Gaztelumendi i Rosa Zufía bussegen a l'esplèndida realitat de les directores basques del segle XXI en un documental que és alhora una recerca i un descobriment.

FILMS

Crítica

"Club Zero: Alimentació inconscient"

En Club Zero, l'actriu Mia Wasikowska encarna una professora de nutrició amb un perillós pla per al seu alumnat.

FILMS

Crítica

"Tratamos demasiado bien a las mujeres: Carmen Machi, Àngel exterminador amb vestit de núvia"

La dissenyadora de vestuari Clara Bilbao debuta en la direcció amb una arriscada proposta que compta amb un repartiment estel·lar en què destaca Carmen Machi en un paper sorprenent. Tot...

FILMS

Crítica

"Nuestro último baile: Superar el dol ballant"

La directora suïssa Delphine Lehericey combina amb total naturalitat, els llenguatges del cinema i la dansa contemporània.

FILMS

Crítica

"Hotel Royal: L’assetjament masclista com a pel·lícula propera al terror"

El segon llarg de ficció de Kitty Green després de The Assistant reincideix en la vessant tenebrosa de les dinàmiques quotidianes del masclisme a través, aquest cop, de les convencions...

ENTREVISTES

Sandrine Bonnaire

"La intel·ligència d’una actriu i directora"

“El millor instrument de treball per a una actriu és la vida”

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE