FILMS

Crítica — Una bonita mañana: Passeig per l’amor i la mort

Léa Seydoux enlluerna i emociona al nou film de Mia Hansen-Løve, una íntima i sensual reflexió sobre la manera com la vida i la mort, el plaer i el dolor, poden arribar a conviure, alhora, en l'existència d'una persona.

María Adell Carmona

Una bonita mañana (Un beau matin)

Any 2022

País França

Direcció Mia Hansen-Løve

Guió Mia Hansen-Løve

Producció Les Films Pelléas
Mubi
Razor Film Produktion Gmbh
Dauphin Films
CN6 Productions

Repartiment Léa Seydoux
Melvil Poupaud
Pascal Greggory

Fotografia Denis Lenoir

Muntatge Marion Monnier

Distribució Elastica Films

Durada 114 min

Data d'estrena 31 de març de 2023

Sinopsi

Sandra, un mare vídua que té una nena a càrrec, Linn, ha de cuidar també del seu pare que pateix una estranya malaltia degenerativa. Al mateix temps que s'enfronta a l'imparable declivi, Sandra inicia un apassionat idil·li amb Clément, un amic del passat, casat i amb un fill.

Una bonita mañana (Un beau matin)

Any 2022

País França

Direcció Mia Hansen-Løve

Guió Mia Hansen-Løve

Producció Les Films Pelléas
Mubi
Razor Film Produktion Gmbh
Dauphin Films
CN6 Productions

Repartiment Léa Seydoux
Melvil Poupaud
Pascal Greggory

Fotografia Denis Lenoir

Muntatge Marion Monnier

Distribució Elastica Films

Durada 114 min

Data d'estrena 31 de març de 2023

Sinopsi

Sandra, un mare vídua que té una nena a càrrec, Linn, ha de cuidar també del seu pare que pateix una estranya malaltia degenerativa. Al mateix temps que s'enfronta a l'imparable declivi, Sandra inicia un apassionat idil·li amb Clément, un amic del passat, casat i amb un fill.

Resulta temptador comparar les últimes dues pel·lícules de la cineasta francesa Mia Hansen-Løve, sobretot a partir del contrast, de les diferències. Si L’illa de Bergman destacava per la seva condició d’obra oberta, voluntàriament segmentada, com si fos l’esbós d’una futura pel·lícula (o més aviat de dues) en construcció, Una bonita mañana sorprèn pel to greu i obertament dramàtic, i per una estructura circular que clausura hermèticament el relat i que finalitza amb una mena de (fràgil) happy end que resulta inusual en una cineasta establerta en la indeterminació i en una certa lleugeresa narrativa com és Hansen-Løve. L’autora d’El porvenir ―en què Isabelle Huppert encarnava una versió ficcionada, i força lliure, de la seva mare, l’escriptora i filòsofa Laurence Hansen-Løve― ha convertit la seva pròpia biografia en el punt de partida de moltes de les seves pel·lícules, des d’El pare dels meus fills fins a L’illa de Bergman, passant per la meravellosa Un amor de joventut, per això no és estrany que aquest nou film constitueixi una rememoració gens velada del seu pare, el reconegut professor de filosofia Ole Hansen-Løve, mort prematurament abans de la pandèmia.

A Una bonita mañana, Léa Seydoux és Sandra, una jove mare vídua amb una nena al seu càrrec que combina l’activitat professional com a traductora amb la cura del seu pare (interpretat per Pascal Greggory, habitual dels films de Rohmer i, sobretot, de Patrice Chéreau), que pateix una estranya malaltia degenerativa que l’incapacita per valdre’s per si mateix. Enmig d’aquest dolor, de les cites amb metges, assistents socials i de visites depriments a residències de gent gran, Sandra reconnecta amb Clément (Melvil Poupaud), un amic del passat, casat i amb un fill, amb qui inicia una relació apassionada.

“HANSEN-LOVE EXPLORA AMB MADURESA ASSUMPTES TAN VITALS COM EL DEL BIAIX DE GÈNERE QUE CARACTERITZA TOTA FEINA DE CURES, ALHORA QUE REIVINDICA L’EXPRESSIÓ (I REPRESENTACIÓ A LA PANTALLA) D’UN PLAER SEXUAL I D’UNA PULSIÓ ERÒTICA NETAMENT FEMENINS”

Al llarg de la seva ja extensa filmografia, Hansen-Løve ha demostrat que és una cineasta absolutament dotada per capturar, amb una naturalitat desarmant, el flux de l’existència; al·lèrgica a construir les seves pel·lícules amb instants emblemàtics, escenes decisives o girs de guió, Hansen-Love confia sempre en un muntatge el·líptic, fins i tot abrupte, i en una direcció d’actors marcada per la contenció (d’emocions, de diàlegs) en lloc d’optar pel subratllat, per evidenciar aquest ritme complex i contradictori de la pròpia vida. Així, al film, el dolor conviu amb l’alegria, la mort amb la pulsió eròtica i, en definitiva, els primers descobriments de la infància amb la constatació d’una existència a punt de desaparèixer. Hansen-Løve filma insistentment, i de forma bellíssima, el cos i la cara d’una extraordinària i commovedora Léa Seydoux com a receptacle i transmissor de totes aquestes emocions: les seves llàgrimes de dolor i la cara travessada per la tristesa o el desengany coexisteixen, a través d’un muntatge fluid i el·líptic, amb el seu cos retorçat pel desig, lligat al del seu amant, amb els petons apassionats que tots dos comparteixen o amb el riure despreocupat de certs moments de felicitat familiar.

Tot i que el final ―una mena de happy end que més aviat podria funcionar com a miratge o com a efímer, i una mica enganyós, instant d’harmonia existencial― pot resultar una mica atropellat (i una mica conflictiu, segurament perquè el personatge de Melvil Poupaud no està del tot definit més enllà de la seva caracterització com a objecte de desig de la protagonista), Una bonita mañana permet a Hansen-Love explorar amb maduresa assumptes tan vitals com el del biaix de gènere que caracteritza tota feina de cures, alhora que reivindica l’expressió (i representació a la pantalla) d’un plaer sexual i d’una pulsió eròtica netament femenins.

CRÍTICA DIRECTORES Mia Hansen-Løve PEL·LÍCULA

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

FILMS

Crítica

"Rosalie: Una història d’amor inesperada"

Rosalie és bella, Rosalie és una dona, però Rosalie no és una dona bella com totes les altres. La directora francesa Stéphanie Di Giusto s'acosta a aquest personatge estrany amb...

FILMORETRATS

Meg Ryan

"L’estrella que estimava les cineastes"

Amb motiu de la seva visita al BCN Film Fest, on presentarà Lo que sucede después, la seva segona pel·lícula com a directora, repassem la trajectòria de Meg Ryan, rutilant...

ENTREVISTES

Stéphanie Di Giusto

"La sensualitat inesperada"

“Amb Rosalie en realitat he inventat el destí d'una dona que s'allibera amb la barba. He volgut, sobretot, explorar una història d'amor”.

ENTREVISTES

Alice Rohrwacher

"La cineasta de les meravelles"

“El cinema és una manera de viatjar en el temps”

FILMS

Crítica

"La quimera: Una faula entre dos mons"

El quart llargmetratge d'Alice Rohrwacher ens parla, amb lirisme i vitalitat, de la importància que tenen en les nostres vides les restes del passat

FILMS

Crítica

"La noia que sanava: La nena santa"

El cinquè llargmetratge de la belga Fien Troch retrata una jove amb un do extraordinari en un context ordinari.

FILMS

Crítica

"Sangre en los labios: violent pressentiment del desig"

Rose Glass ens desafia, provoca i sedueix amb el seu segon llargmetratge, una violenta i captivadora relació lèsbica situada en un petit poble de Nou Mèxic. La passió entre Lou...

FILMS

Crítica

"HLM Pussy: Una girlhood per a l’època del post #metoo"

L'òpera prima de la cineasta francomarroquina Nora el Hourch aborda una sèrie de temes —el consentiment, la cultura de la violació i la violència sexual en l'àmbit adolescent—que poden resultar...

ENTREVISTES

Nora El Hourch

"Sobre el consentiment"

Nora el Hourch reflexiona en la seva òpera prima sobre les diferents velocitats de la lluita feminista o el moviment #metoo, depenent del context socioeconòmic en què es desenvolupi.

ENTREVISTES

Claire Atherton

"Respectar el misteri de les imatges"

“L'edició és un lloc on realment pots resistir i ajudar la gent a resistir a la por”

  • enllaç copiat

Has de subscriure't per llegir tot l'article.

Uneix-te a la comunitat Filmtopia per poder seguir donant-te el millor del cinema fet per dones i oferir-te nous continguts i activitats!

Selecciona una d'aquestes tres opcions!

subscripció mensual

4,99€

al mes

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció anual

49€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts escrits i en vídeo

SUBSCRIU-TE

subscripció FAN CLUB

99€

a l’ANY

  • Accés il·limitat a tots els continguts

  • Accés a sortejos de pòsters, llibres, entrades, etc.

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una taula rodona o a una classe magistral sobre cinema fet per dones

  • 1 entrada gratis a l’any per assistir a una estrena d’una pel·lícula dirigida per una dona

  • 1 samarreta de Filmtopia

  • (Oferta vàlida només a Espanya)

SUBSCRIU-TE