CRÍTIQUES

Anàlisi de pel·lícules i sèries estrenades en sales i plataformes: una mirada crítica a les estrenes més recents.

FILMS

Crítica:

Sugar Island: Culpa serpentejant, lligams que cedeixen

La cineasta, docent i activista dominicana Johanne Gómez Terrero presenta 'Sugar Island', un segon llargmetratge inclòs a la secció oficial de la 28a edició del Festival de Màlaga, que gravita entre la ficció, el misticisme decolonial i els al·legats activistes contra l’explotació esclavista en la recollida del sucre. L’odissea interna i continguda de Makenya denuncia la situació de les joves en una comunitat enverinada per un profund sentiment religiós i una violenta negació dels drets dels treballadors i les treballadores.

FILMS

Crítica:

Secretos de un crimen: Misteri en el fons d’un pou

El primer llargmetratge de ficció de Shandhya Suri és un intel·ligent neo-noir policíac que denuncia la corrupció i el masclisme a l'Índia.

FILMS

Crítica:

Las chicas del balcón: Tu assassina, que nosaltres netegem la sang

Després de debutar en la direcció cinematogràfica amb ‘Mi iubita, mon amour’ (2021), l’actriu Noémie Merlant (‘Retrato de una mujer en llamas’, ‘Emmanuelle’) estrena la seva segona pel·lícula, ‘Las chicas del balcón’, una boja i colorista comèdia de venjança feminista escrita en col·laboració amb Céline Sciamma.

FILMS

Crítica:

El juicio del perro: La realitat supera la ficció

Encara que sembli una ficció inventada, el debut com a directora de l'actriu francosuïssa Laetitia Dosch està basat en un judici real a un gos que va tenir lloc a Suïssa fa uns anys.

FILMS

Tresors amagats:

Europa, Europa: La filla desmembrada

Coneixes el mite de l’Europa raptada per Zeus transformat en un bou per endur-se-la a Grècia? Agnieszka Holland ens explica en aquesta pel·lícula la història d’un adolescent que neix en un poble alemany i sobreviu al saqueig i la destrucció del seu món feliç. Està basada en la història real de Solomon Perel, que també signa el guió juntament amb Holland i Paul Hengge.

SÈRIES

Crítica:

El minuto heroico: Així naturalitza l’Opus l’explotació laboral de les dones de l’organització

La docusèrie de Mònica Terribas posa en el centre la veu i l'experiència de 13 antigues integrants de l'Opus per construir un relat col·lectiu en primera persona sobre la condició subalterna que s'atorga a les anomenades numeràries auxiliars pel fet de ser dones.

SÈRIES

Crítica:

Querer: Aprendre a estimar-se una mateixa

Alauda Ruiz de Azúa s'enfronta en la seva primera sèrie a un problema del qual es parla molt poc: els abusos sexuals dins del matrimoni.

SÈRIES

Crítica:

‘Hacks’ Temporada 3: Deborah i Ava, tercer assalt

Han tornat Deborah Vance i Ava Daniels o, el que és el mateix, Jean Smart i Hannah Einbinder. L'excel·lent i divertidíssima tercera temporada de Hacks segueix aquesta vegada els intents de Deborah, la veterana llegenda de la comèdia de Las Vegas, de ser fitxada com a presentadora d'un late night show. L'últim episodi, tan sorprenent com devastador, aprofundeix en els clarobscurs de la confusa relació professional i personal que Deborah manté amb Ava, la seva jove guionista, confident i amiga?

SÈRIES

Crítica:

Such Brave Girls: Riguem-nos de nosaltres mateixes quan tot vagi malament

Autoficció, decadència kitsch i problemes de salut mental es donen la mà en aquesta càustica minisèrie creada per Kat Sadler i produïda per A24 i la BBC.

SÈRIES

Crítica:

True Detective: Noche Polar

Pot una estrella blanca com Jodie Foster protagonitzar una sèrie anticolonial?
La quarta temporada de True Detective, Noche polar s'ha enfrontat a més reptes que el fet d'actualitzar en femení el plantejament de les tres anteriors.